Reklam filmi nedir?
Reklam filmini ‘Marka ve tüccarların ürün veya hizmetlerini anlattığı kısa videodur.‘ şeklinde açıklayabiliriz. Reklam filmleri televizyonda, web sitelerinde, sosyal mecralarda, nadiren de olsa sinema salonları aracılığıyla izleyicilere aktarılır. Çekilen reklam filmlerinin amacı, satılması hedeflenen ürünü ihtiyaçmış gibi göstermektir.
Reklam filmine kimler ihtiyaç duyar?
İcra edilen hemen her işin bir reklama ihtiyacı vardır. Sosyal medyalarında paylaşmak üzere reklam filmi çekimi isteyen marka ve kurumlar kendi alanlarındaki ürün veya hizmetlerini doğrudan anlatmak ister.
Reklam filmi nasıl yapılıyor?
Çekimi yapılacak ürünü veya hizmeti iyice anlamak gerekiyor. Belirlenen konuda, akışı kafamıza oturmalı. Sonra bir senaryo yazımı gerekli. Yapılacak reklam filminde oyuncu ihtiyacı düşünülmeli. Ardından uygun mekan belirlemeniz gerekiyor. Kamera, ışık ve sesle gerçekçi bir çekim yapılacaksa gerekli tüm ekipman ve ekiple senaryoya göre çekim başlar. Yapım süreci yalnızca gerçekçi çekimlerle sınırlı olmuyor. Animasyon biçiminde reklam çekimleri de mümkündür. Gerçek bir oyuncunun gerekmediği, çizimlerle veya şekillerle desteklenebilecek reklam filmleri animasyonlaştırılır. Hatta bazen gerçekçi kayıtlar almak pasif sonuçlar doğuracaktır. Fakat eğlenceli bir animasyon reklam filminin etkisi, daha yararlı olabildiği yerler var. Sonrasında çekimler tamam ise sırasıyla kurguda seçip, ayırıp, birleştirme işlemi ardından sona yaklaşır. Renk ve ses kurgusu yapılınca son nokta ise logo koymaktır. Böylece reklam filmimizi elde etmiş oluruz.
Normal bir reklam filmi çekim sürecini özetlersek;
- Senaryo oluşturma süreci.
- Oyuncu ve mekan tedarik süreci.
- Çekim süreci.
- Kurgu süreci.
Reklam filmi ile tanıtım filmi arasındaki fark nedir?
Reklam filmleri duygulara hitap eder ve kısa süreler içerir. Tanıtım filmleri ise biraz daha maddesel ve somut içeriklere sahiptir. Endüstriyel ifadeler içerir. Süreleri reklam filmine nazaran uzundur.
Kurguda tanıtım filmlerinin altına döşenen müzikler biraz daha soft ve akıcıyken reklam filmlerinde kullanılan müzikler adeta ‘ben buradayım’ dercesine öne çıkar. Tanıtım filmi ile reklam filmi arasında ne fark var sorusunu kısaca bu şekilde açıklayabiliriz. Peki ya bir reklam filminin başlıca özellikleri nedir? Öncelikle atlatmak istediğimiz ürün ya da hizmet ya da marka için direkt açıklayıcı nitelik taşımalıdır. Dışarıdan herhangi bir etken sebebiyle malı/hizmeti başka bir algıya çekmemeli. Açıklayıcı ve bazen net biçimde, bazen de mizah vb. duygulara cevap verecek nitelikte sahip olmalı. Reklamı yapılan şeyin, kişiye ne kadar ihtiyacı olduğunu hissettirme oranı ise senaryoda iyi anlatılması gerekir. Zaten en önemli kural önce senaryo, sırasıyla teknik mevzular ve son olarak da yayınlanacağı mecralar (sosyal medya vb.) ve bütçe.
Reklam filmi ücretleri ne kadar?
Reklam filmi fiyatları 7000 liradan başlayıp oldukça ucu açık biçimde artarak devam edebilir. Tanıtım filmi fiyatlarına nazaran daha yukarıdan olan çekim ücretleri bu şekildedir. Kullanılacak ekipmana, mekana ve efektlere göre oldukça değişkenlik gösterecektir. Reklam filmi çekim fiyatları ne kadar diye soracak olursanız senaryo hakkında detaylı konuşmak gerekecektir. Tanıtım filmi çekimi ücretlerini merak ediyorsanız senaryo hakkında detaylı konuşmak üzere bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca size en uygun filmi çeken firmalara göz atıp, aralarından değerlendirme yapabilirsiniz.